Yayın Tarihi:29 11 2022 11:40(2946)

Her İnsan Bir Engelli Adayıdır

Erdoğan Erkaymaz

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlamalarının asıl amacı; engellilerin yaşamış olduğu sorunları toplumun her kesiminden insanlara ulaştırmaktır, onların sorunlarını benimsemek ve sosyal anlamda pek çok şeye karşı duyarlı olmak, toplumu bilinçlendirmek, eğer sonradan oluşan bir rahatsızlık söz konusu ise bu ve bunun gibi sorunların önüne geçmek, tekrarlanmasını önlemek amacıyla toplumsal duyarlılık kazandırmak için 3 Aralıklar önemlidir.

3 Aralık günü “Dünya Engelliler Günü” olarak anımsanır. Devlet büyüklerimiz sorumlu bakanlık O gün güzel güzel mesajlar verirler. 4 Aralık’tan sonra herşey unutulur. Engelli olmak asla unutulacak ve saklayacak bir şey değildir. Engelli vatandaşlar en çok “Engelsiz vatandaşlar” tarafından engellendiğini ülkemizde çokça yaşamaktayız. Engelli vatandaşlarımız hemen her yerde karşımızda durmalarına rağmen bir türlü görmeyiz, görmezden geliriz…

24. Dönem Engelli Milletvekillerimizden İstanbul Milletvekili Şafak Pavey TBMM deki konuşmasından bir bölümü paylaşmak istiyorum. “Doğal felaketlerin, savaşın, şiddetin, akraba evliliklerinin, yoksulluğun ve dünya ikincisi olarak trafik kazalarının ülkesi Türkiye’de engellilerin ve ailelerinin durumu trajik boyutlardadır. Ülkemizin en sessiz çoğunluğundan, aileleriyle birlikte 30 milyon civarında insandan söz ediyorum. Hepinize onlara karşı işlediğimiz hilelerden ve insanlık suçundan vazgeçmeye davet ediyorum” diyor.

Engellilik, sadece engellilerin ve ailelerinin içinde bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla hepimizi yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Bir insanın engelli olması, onun diğer insanlar gibi yaşaması, çalışması ve de başarılı olmasına bir engel teşkil etmemektedir. Elbette sıkıntı ve zorluklar olacaktır. Ancak her şeye rağmen yaşama sevinci hiçbir şekilde kaybedilmemelidir. Engellilerimiz hiçbir engele takılmadan, sokaklarda yürüye bilmeli, sosyal yaşamda yerini almalı, kamu kuruluşlarına rahatlıkla girip çıkabilmelidir.

Yaşamının son 16 yılında görme engelli rahmetli olan ananın evladı olarak; ayrımcılık ülkemizin her alanda yoğun yaşadığı bir sorun olmaya devam etmektedir. Engelliler hemen her konuda dışlanan, ayrı tutulan ve herkesin sahip olduğu hakları kullanamayan bir kesin olarak yaşama tutunma çabası içindedir. Bu sorunun önde gelen muhataplarından olan engellilerin haklarını koruyacak ciddi bir yasa düzenlenmesi gereklidir. Çünkü engellilerde herkes kadar eşit yaşamak istiyor !…

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Dünya nüfusunda 500 milyon engelli yaşıyor. Türkiye’de yüzde 12.29 u yani 8.5 milyon engellimiz var. Engellilerimiz herkes gibi 365 gün yaşadığı gerçeğini görmezden gelinerek, sadece bir gün(3 Aralık) için gazete, televizyon ve kamuoyunda gündeme getirilmemelidir. Hiç olmazsa 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle düşünce ve engellerimize son vererek daha çok duyalım, görelim, anlatalım… Her normal insanın bir engelli adayı olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmayalım.

Sevgi İle Kalın

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

214814


Tasarım:DtGaNi