Yayın Tarihi:29 12 2022 14:06(990)

Yeni Yıl, Yeni Umut

Yeni yıl yaklaşırken çoğumuz Yeni Yıl'a yeni bir başlangıç yapmak için yeni kararlar alırız. Yeni Yıl'da o aldığımız kararları uygulamamak için de çeşitli mazeretler ileri süreriz.

"Pazartesi başlayacağım.", "Önümüzdeki ay başlayabilirim." gibi sözlerle, önceden alınmış kararları, yaşantımızı daha iyiye doğru değiştirme gücümüz varken geriye bırakma ne kadar doğru?

İşleri sürekli olarak bir sonraki 'yeni başlangıca' geri götürmek, hiç bitmeyen bir döngüye kendini bile bile kaptırmaktan başka ne olabilir ki.

Gerçek Mutluluk’un yazarı Dr. Martin E.P. Seligman’ın “Öğrenilmiş İyimserlik” isimli kitabında şöyle bir tespit bulunmaktadır: “Başarısızlık ya yetenek ya da istek eksikliğinden ortaya çıkmaktadır.” Hedefimiz başarmak, bir şeyin üstesinden gelmek değil mi? Öyleyse neden yeni başlangıçlara ilk adımı atma konusunda isteksiziz, o denli takıntılıyız?

Başka bir tespite göre de yetenek ve istek bol miktarda var olmasına karşın iyimserlik eksik olduğu zaman da başarısızlık kendini gösterebilmekteymiş.

Eski tarihçiler bize Babilliler'in yeni yıl kararlarını yaklaşık 4 bin yıl önce aldıklarını söylüyor. Anlatıldığına göre, semavi bazı dinlerde, yeni bir başlangıç için yeni bir yıl temizliği de varmış. Bu yüzden insanların yeni bir başlangıç yapmaları doğuştan gelen bir arzu gibi görünüyor.

Hayat iniş ve çıkışlarla doludur. Neyin iyi olduğunu ve neyi geliştirmek istediğimizi düşünmek için zamana ihtiyaç duyarız. "Düşünme-Taşınma" diye bilinen muhasebe neticesinde aldığımız kararları uygulama işini genel olarak yılsonuna bırakırız. Çünkü Yeni Yıl'ı milat olarak görürüz. Hayatımızda yeni bir sayfa açmayı da âdet olduğu üzere 1 Ocak'a bırakırız.

Hepimiz için “Yeni Yıl, Yeni Umut” demek! Umudu yeşertmek ise içimizdeki güçlü yeni “ben”i, yani özgüveni, cesareti ortaya çıkartmaya bağlıdır.

Ne kadar güçlü olursak olalım her şeyi bir anda değiştirmemiz olanaksızdır. Önce kararlılığımızı, kat’i tavrımızı sergilememiz gerek.

Kâğıt üzerine not almak, kararları yazmak kolaydır. Önemli olan plana uymak, gayret göstererek hedefe ulaşmaktır. İşittiğinizde kolay gözüken şeylerin ne kadar zor olduğu, kağıt üzerinde yapılıp, muhteşem ve hatasız zannedilen planların ne derece uyumsuz ve imkânsız olduğu, ekseriyetle sahada ortaya çıkar.

Hayat dikensiz gül bahçesi değildir, yolda engeller olabilir. Çeşitli zorluklarla karşılaşabiliriz. Sebat edeceğiz, azimli olacağız. İnancımızla, enerjimizle engelleri aşacağız.

Başarısızlık, genellikle hedeflerimiz konusunda gerçekçi olmadığımızda ya da aldığımız kararları uygulamada ısrarcı olmadığımızda ortaya çıkıyor.

Tarih bize öğretiyor ki, yeryüzünde yaşamış tüm kahramanların hayatları hep mücadeleyle, azim ve kararlı olmakla geçmiş, hiçbirisinin hayatı ve mücadelesi dikensiz gül bahçesi olmamıştır.

Kendimize yalan söylemeyi bırakalım artık. Bir gecede değişebileceğimize ne kadar inanmak istesek de, değişemeyiz. Elimizde sihirli değnek yok çünkü. Değişim de zaman istiyor.

Hedeflerimize adım adım ulaşmak için zaman çizelgesine odaklanalım ve mutlaka plana uyalım.

Bir şeyi gerçekten istiyorsak, ertelemeden hemen başlamalıyız!

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: okur 30 12 2022 11:38
umutsuzluk dinimizce de haramdır. ülkemiz milletimiz başta olmak üzere tüm insanlığa barış huzur içerisinde bereketli yıllar dilerim

1. Yorum: bağcan 29 12 2022 15:31
umutlarımızın 2023 yılında gerçekleşmesini diler, 2023 yılının daha güzel, daha huzurlu, daha mutlu, daha sağlıklı-kovid siz, daha sağlıklı olmasını dilerim.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Gelen Ağam Giden Paşam Diyen İki Yüzlüler….


Geleceği iyi okumak


Vatan Haini Olamaz


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

260710


Tasarım:DtGaNi