Yayın Tarihi:08 02 2023 12:47(8316)

Olası Bir Depremde İlçemizde Taş Üstünde Taş Kalmaz

Ülkede yaşanan her deprem sonucunda müteahhit günah keçisi olur. Nasrettin hocanın dediği gibi hırsızın hiç mi suçu yok. Gerçekten tek suçlu müteahhit mi? Yoksa……….

Yıllarca Kaymakam lojmanı karşısındaki binada ikamet ettik. Ne zaman ki müteahhatliğe başladık binanın çürük olduğunun farkına vardım. Canlı yaşayamaz kardeşim o binada. Bina değil resmen ölüm makinası. Taşınmaz sahiplerini de konu hakkında birkaç kez bilgilendirdim. Ama nafile İMAM BİLDİĞİNİ OKUYOR..

Tek suçlu müteahhit mi?... Hayır…Müteahhatliğimizin ilk yıllarında PAPUÇ TEMEL uygulaması vardı. Yani mühendisler proje aşamasında bu sistemi uygulardı. Sonradan MÜDEMADİ TEMEL uygulamasına geçildi. Deprem yönetmenliği sonrasında da RADYE TEMEL uygulamasına geçildi. Bu aşamaların müteahhitle asla bir alakası yoktur. Müteahhit mühendisin projesini uygular ve uygulamak mecburiyetindedir. Zaten projelerde belediye onaylıdır. Denetim müessesi BELEDİYELERDİR.

Gelelim asıl meseleye…. Şu an ki uygulanan RADYE TEMEL e göre önceki yıllarda uygulanan PAPUÇ TEMEL hani derler ya bebek oyuncağı diye aynen o konumda. PAPUÇ TEMEL üzerine kurulmuş bir bina resmen ölüm makinası. MÜTEMADİ TEMEL ise PAPUÇ TEMEL e göre bir nebze dayanıklı. 1999 deprem yönetmeliğinden sonra uygulanan RADYE TEMEL ise günümüzde olmazsa olmaz denen bir temel sistemidir.

Peki binaların sağlamlığı sadece temel ile mi ölçülür. Hayır.. TEMEL kadar TAŞIYICILARDA çok önemlidir. Deprem yönetmeliğinden önce kurulu tüm binalarda TEMEL gibi TAŞIYILARDA çok zayıf. Zayıf derken bu zayıflığı müteahhit ile bağdaştırmasın kimse. Çünkü müteahhitin yaptığı her bina onaylı projedir.

Peki müteahhitin hiç mi suçu yok? Deprem yönetmenliği sonrası bir bina depremde hasar görüyorsa öküzün altında buzağı aramak farzdır. Bu durumda iki şık öne çıkar. Ya binanın yapımında eksik malzeme kullanılmıştır suçlusu müteahhittir ya da zeminde hata vardır. Bu ne anlama geliyor. Her yıkılan binada müteahhit suçlu olmayabilir. Bu durumda suçluyu farklı kulvarda aramak gerekir.

İlçemizden bir örnek………. Malum ilçemizdeki 11 katlı binalar için yaptığım hukuk mücadelesi herkesçe bilinmektedir. Sonuç?... Hukuka yenildim. Hakkında yıkım kararı olan binalar İMAR AFFI ile kurtuldu. Resmen o binalarda imar yasası cinayeti işlendiği halde ben yıllarca yaptığım mücadele ile baş başa kaldım.

Farklı örneklerde vermek istiyorum………. Turgut Özal hükümeti döneminde ilçemizde bayağı bir kooparatifleşme oluştu. Çamlıca ve Yıldız mahallesi o dönemlerde kuruldu diyebiliriz. O dönemde yapılan bu binalara sağlam ve dayanıklı demek cinayettir. Bu binalar için acil tedbir alınması gerekir.

Oturduğum evin yanında ikamet eden komşuma ikamet ettiği binanın sağlam olmadığından bahsettiğimde binasının çok sağlam olduğu tezini savundu. Yine alt tarafımdaki binada ikamet eden komşularıma binalarının sağlam olmadığını söylediğimde ‘’Burayı şu meşhur usta yaptı o çürük yapmaz’’ cevabını aldım. Ne vahim bir tablo resmen deprem ile dalga geçiyoruz.

Yine müteahatlik yaptığım dönemde ‘’Daireye çok istiyorsunuz. Aynı paraya Çamlıca mahallesinden iki daire alırım veya aynı paraya Çamlıca mahallesinden bir daire bir de altıma güzel bir araba çekerim’’ diyen nice kişi biliyorum..

Son söz…. Kusur ve kabahati sadece müteahhitte aramayalım. Tabi ki hırsız müteahhitler olabilir. Ama bunun sorumlusu yine yetkililerdir. Deprem olunca ah vah… Sonra!..…Herkes yine kış uykusu moduna geçiyor. Ülkede balık baştan kokmuş. İMAR YASASI'nı uygulamaya koyan devlet, aynı yasayı İMAR AFFI ile devre dışı bırakıyor. Bu ne yaman çelişki….

Dipnot…. Atalarımız yeni ev alanlar için ‘’Ev alma komşu al’’ demiş. Bende yeni ev alacaklar için mezar alma yuva al diyorum…… Ev almadan önce belediyeye giderek kalite kontrol yapınız….

GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYEM SAYGILAR………

Facebook'ta Paylaş
5. Yorum: boyabatlı 12 02 2023 18:04
dondurmacı gelir kurtarır.

4. Yorum: boyabatlı 10 02 2023 01:57
allah korusun ama olası bi depremde önce senin yaptırdığın ev çöker kötü malzemeyi kullanan mütahittir belediye değildir artık kafanı boyabat belediyesi ile bozmuşsun biraz da yapılan iyiklerden bahsetsen mesela

3. Yorum: sinirli 09 02 2023 11:03
çok iyi öneri, belediyeye gidelim, soralım, yapma sayın cömert

2. Yorum: arif 08 02 2023 21:51
bu belediye ile neyin kalite kontrolunu yapacakmişiz. imarin yonetmeliklerini dahi duzgun bilmeyenler kafalari estigi gibi komisyondan kararlar cikartan yandaslik ve haksizlik yapanlarin hem bu dunyada hem oteki dunyada yatacak yerleri yok.

1. Yorum: gazeteci 08 02 2023 18:43
ağabey güzel tesbit


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

216003


Tasarım:DtGaNi