Yayın Tarihi:10 02 2023 11:45(3644)

Yetkililer Vatandaşa Güven Veriyor mu?

Hayır!... Son depremde bir kez daha gördük ki yetkililer vatandaşa güven vermiyor. Deprem bölgesine gönderilen yardım türleri bunun en belirgin örneğidir.

Siyaset yapmıyorum. Ülke kan ağlarken bazı fırsatları/olumsuzlukları lehe çevirmeye kalkışmak vicdansızlıktır. Bazen haberlerde üzülerek izliyoruz vatandaşların mağaza gibi v.s. yerleri yağmaladıklarını. Bunun adına fırsattan pay çıkartmak denir. Bu nedenle sapla samanı birbirine karıştırmayalım. Dediğim gibi bizim amacımız bazı olumsuzlukları lehe çevirmek değil sıcağı sıcağına bir uyarıdır.

Evim deprem bölgesine yardım toplanan Kültür Merkezine yakın bir yerde. Bu nedenle çorbada benimde bir tuzum olsun diyen vatandaşların koşuşturmasını çıplak gözle gören biriyim. Bu tablo karşısında kah zaman gözümden yaşlar akmıştır. Müthiş bir tablo, aklınıza o an KURTULUŞ SAVAŞI günleri geliyor. Resmen tarih tekerrür ediyor.. Buraya kadar yazdıklarım paranın tura tarafı, ama paranın yazı tarafı da var, birde o tarafından bakalım mı?

Gelelim paranın yazı tarafına…..

Vatandaş esnaftır nakit yerine satmış olduğu malzemelerden birkaç koli yapar çorbada benimde tuzum olsun niyetiyle depremzedelere gönderebilir. Ve genelde de böyle oldu..

Ama bazı vatandaşlar var ki belki de cebindeki son kuruş ile almış bir çuval patatesi/soğanı yetkililere teslim etmek üzere koşuştura koşuştura kan ter içerisinde geliyor. Biliyorum teslim ettiği andan itibaren yorgunluğu geçiyor, ama Atalarımız ‘’MAŞA VARKEN ELİNİ YAKMAK’’ sözünü de boşu boşuna söylemiş olamaz.. Evet!... Yukarıda izah ettiğim gibi vatandaş yetkililere gü-ven-mi-yor-mu…

Sayın Boyabat Gazetesi okuyucuları… Patatesin ve soğanın merkezi neresi? Niğde. Adapazarı, Ankara, Adana, Amasya vs…… İlçemize genelde buralardan geliyor. Gelirken navlun ödeniyor mu? Ödeniyor. Satıcı üzerine kar koyuyor mu? Koyuyor. Söz konusu soğan ve patates deprem bölgesine nakliye ile gönderiliyor mu? Gönderiliyor. Peki neden vatandaş nakit para yerine böyle bir işe teşebbüs ediyor. Aynı para ile bir çuval yerine iki çuval patates/soğan almak varken neden, niye, niçin zor ve maliyetli olanı seçiliyor. Belki patates ve soğandan daha önemli ihtiyaçlar da olabilir, bunu da gözardı etmeyelim.

Napolyon, bir savaşı kazanmak için ne gerekir sorusuna 'para, para, para' yanıtını vermiş. Peki savaşta karşılıklı iki grup birbirlerine paramı atıyor ki Fransız hükümdarı Napolyon para, para, para demiş? İşte yukarıda anlatmak istediğimin en somut örneğidir. Zaten günümüzde paranın açamayacağı kapı olmaz demiyorlar mı? O zaman nakit para göndermek yerine patates/soğan niye, neden, niçin… Nedeni yetkililere güvensizlik olabilir mi?

Son söz………….. Yardımlaşmanın iyisi kötüsü olmaz. Yarım elma, gönül alma sözü kısa ama öz bir sözdür. Her vatandaş gücü kadar elini taşın altına koydu. Bundan onur duymamak ahlaksızlıktır, vicdansızlıktır. Bizimkisi maşa varken ateşi el ile tutmanın bir hata olduğu uyarısıdır/hatırlatmasıdır. Bırakın maddiyatı akıtılan bir damla gözyaşı dahi Allah katında zayi olmaz.

Dipnot: Yıllarca deprem vergisi ödüyoruz akıbeti belirsiz. Yetkililer konu hakkında bir kelam dahi etmiyor. Yukarıda sorduğum gibi neden, niçin, niye?… Ayrıca depremde zarar gören binaların tek sorumlusunun müteahhit olmadığına dair altına imzamı atarım. Nerede yetkililer? Belediyeler ruhsat parası olarak binlerce lira alıyor. İMAR AFFI ne demek ya….. Tabir-i caiz ise BUL KARAYI, AL PARAYI demek gibi bir şey….Lafın özü toplum olarak suçluyuz.

"Allah’ım! Ülkemi şer güçlerden, gökten ve yerden gelebilecek bütün felaketlerden koru"

SAYGILAR

Facebook'ta Paylaş
6. Yorum: metric 13 02 2023 15:46
evet sayın cömertten güzel bir yazı. yetkililere güven olmayabilir. onlara olmadığı gibi güven duyulan yerlere yapılan yardımlarada uzanan eller var, onlara laf söyleyen yandaşlar var.
tek suçlu inşaat sahibi değil, o inşatta görev alandan tut malzeme verene kadar herkezde hata olabilir.

5. Yorum: kumluklu niyazi 12 02 2023 19:40
cömerte bravo be dostlar.döktürmüş yazıyı gene.taşları gedik
lerine koymuş gene.deprem ve acil durumlarda yetkililerce gerekli tedbirler alınmalıdır doğrusu dostlar.

4. Yorum: boyabatlı 12 02 2023 18:08
eski dondurmacı yeni başkan yardımcısı çok güven veriyor.

3. Yorum: murat57 12 02 2023 14:00
yemin ederim hükümete zerre mıktarı güvenımız kalmadı devletımız baki hükümetler değişir

2. Yorum: ferri 10 02 2023 14:58
kesinlikle katiliyorum. bence mutahhitten daha cok olmayacak yere imar izni veren mudurlere muhendislere en agir cezalar verilmelidir. sonucta onlar bu konunun uzmanidir. gorevlerini kotuye kullanmaktan islem yapilmalidir. boayabat belediyesindeki gorevliler imar kurallarini kisiye gore kafasina gore ciziyor. baskasina 5 m cekeceksin diyor yandasina 1 metre ceksen yeter diyor. baskasina 10 kat izin verirken yandaki arsaya 4 kat izin veriyor. boyle adalet mi olur? dere kenarlarina insaat imar izni veren belediyedeki memurlar mi suclu yoksa her turlu izni ve resmi belgeleri alip insaati yapan mutahhit mi? kesinlikle belediye sucludur. belediye baskanlari ve mudurler yargilanmalidir. boyabatta imar yasagi gelmeli ayni sinoptaki gibi.

1. Yorum: milat 10 02 2023 14:40
yardım konusunda çok haklısınız çünki şuan öyle bir yığılma varki çoğu yiyecek maddesi belkide bozulup çöpe gidecek, bu bir israftır. sayın cömertin dediği gibi yardımlar nakti olmalı fakat sayın cömerte bir noktada katılmıyorum oda bu güvensizlik ile alakalı değil daha çok insanlarımızın o anki refleksi. yıkılan binalarda tek mütahitin suçu yok sayın cömert haklısınız bu işte her kes bu pastada suçlu, malzeme çalan mütahit + kalitesiz malzeme satan nalburda, kontrolü, imar affı evet lakin bir daire fazla yapacam nasılsa af çıkacak diyen buna tamah eden ev sahibide. dediğiniz gibi toplum olarak suçluyuz.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

219234


Tasarım:DtGaNi