Yayın Tarihi:16 02 2023 01:23(6204)

Günah Keçisi Aramak Yerine…

İlçemizdeki 11 katlı binalar hakkında kimler ceza aldı? Neden ceza aldılar? Mülk sahipleri neden İMAR AFFI'ndan yararlanma girişiminde bulundu…

TÜBA Kültür Envanteri Dergisi'nde yayınlanan çalışmada şu ifadelere yer veriliyor; ''Boyabat'ın merkezi Kuzey Anadolu Fay zonunun yaklaşık olarak 70 km. kuzeyinde yer almaktadır. Türkiye'deki depremlerin önemli bir bölümünün bu fay zonunda olduğu göz önünde bulundurulduğunda Boyabat'ın bu depremlerden etkilenmesi kaçınılmaz görünmektedir.

Bölgemizi en çok etkileyen deprem, 26 Kasım 1943'te yaşanan 7.6 magnitüdlü Tosya-Ladik (Samsun) depremidir. Deprem, Boyabat merkezindeki pek çok evde ağır hasar oluşturmuş; köylerde bazı evlerin yıkılmasına neden olmakla birlikte can kaybına yol açmamıştır.

Yukarıda verdiğim verilere göre ilçemiz depremden etkilenen ilçeler arasında olmasına rağmen yetkililerin vurdumduymazlığı af edilemez.. Neden mi?... Müteahhitleri ele almadan önce özel inşaat sahipleri hakkında konuşalım. Bu kişiler inşaat hakkında eğitim almışlar mı? Hayır… Eğitim almaları yasal olarak şart mı? Hayır…. Özel mülk yapmaya karar veren her kişi gerekli evrakları gerekli mercilerden temin ederek inşaat yapabilir. Genelde bu insanlar her prosedürü yerine getirdiği için yaptıkları binanın sağlam olduğu kanısına varır. Neden? Çünkü yetkililerin istediği tüm kaide ve kurallara uyduğu için… Gerçekler öyle demiyor ama…………………

Eski binaların genele yakını papuç (Münferit) temeldir. Depreme karşı en zayıf temel türüdür. Deprem fayına yakın olan bir ilçede yetkililer bu tür temele nasıl onay veriyor anlamış değilim. 2000 yılına kadar bu uygulama geçerliydi ve bu kurbanlardan biride benim…. Sadece temel mi? Hayır… Taşıyıcılarda ona keza… Sen yasalara harfiyen uydum diye sevine dur.

Gelelim sadede…….. İlçemizdeki 11 katlı binalar hakkında kimler ceza aldı? Neden ceza aldılar? Mülk sahipleri neden İMAR AFFI'ndan yararlanma girişiminde bulundu… Konuya nereden başlayım, hani derler ya tuttuğum dal elimde kalıyor diye. Bu binaların yapım aşaması öncesi ve sonrası tam bir felaket. Hatta bu binalar nedeniyle görevini kötüye kullanmaktan birkaç yetkili ceza aldı.

Sonuç…. Hani bir masal vardı, sonu YANDI BİTTİ KÜL OLDU GİTTİ diye biten… Evet benimde yıllarca verdiğim hukuk mücadelesi İMAR AFFI ile YANDI BİTTİ KÜL OLDU GİTTİ.

Peki müteahhitler çok mu masum….. Elbet ki içlerinde kabahatli olan olabilir. Ama kaçınılmaz bir gerçek ki İMAR AFFI'ndan yararlanan müteahhit yoktur diyebilirim. Çünkü müteahhitler yaptıkları binalara oturma ruhsatı (Yapı Kullanma İzin Belgesi) almakla mükelleftir. Bu ruhsatı verenlerde yetkili mercilerdir. Sorunlu binalara bu ruhsat verilmez. Eğer verilmiş ise öküzün altında buzağı aramak farzdır.

Yapı Kullanma İzni Belgesi İçin İstenen Belgelere bir göz atalım;

Dilekçe.
Onaylı İnşaat Ruhsatı
Fenni Mesullük Taahhütnamesi.
Kat İrtifak Listesi.
SGK'dan alınacak İlişiksizlik Belgesi.
Cins Değişikliği Belgesi.
Sıhhi tesisat ve elektrik tesisat raporları
İnşaat ruhsatında var ise sığınak, asansör, yangın tesisat raporları.

Son söz……………………………. Ben lafı fazla uzatmak istemiyorum. Tüm gerçekleri ortaya döktüm. Müteahhit inşaat bitiminde bu belgeleri sunmakla mükelleftir. Sunulan bu belgeleri yetkililer yerinde inceler devamında söz konusu inşaata YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ düzenlenir veya düzenlenmez.

Dipnot: Günah keçisi yerine gerçeklerle yüzleşelim. Hakikat işte o zaman ortaya çıkar. Yoksa bu mantıkla sonuç elde edemeyiz. Gayretimiz laf ebeliğinden öteye geçmez. İnsanların en hayırlısı, ahlakı güzel olandır…

SAYGILAR….

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: kumluklu niyazi 17 02 2023 14:55
cömerte bravo be dostlar.yazıyı döktürmüş gene.taşı gedik
lerine koymuş gene.yetkililerce bu yazıdan bir ders almaları lazım.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

216389


Tasarım:DtGaNi