Dünyaca ünlü İngiliz’lerin Reuters haber ajansı, Erdoğan sonrası Türkiye’nin yol haritasını yazdı.
İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, muhalefetin iktidara gelmesi durumunda Türkiye’nin ekonomi, dış politika ve iklim alanlarında nelerle karşılaşabileceğini derledi.
Ünlü Reuters Haber Ajansı’nın Türkiye için böyle bir senaryo yazması düşündürücü. Yabancı haber ajansları, köşe yazarları ve gazetelerin yazarlarının gözlemleri Türkiye’deki medya ve TV yorumcularından daha tarafsız, objektif olmaları ise Türkiye gerçeklerini ortaya koyuyor.
Keşke, politize olmamış, ülkemizin aydınları, yazarları, medyanın kalemşörleri de aynı duyarlığı göstermiş olsalar… Her konuyu bildiklerini zanneden ülkemizin gazetecileri, aydınları, akşam sabah TV ve medyalarında ahkam kesmeyi bir kenara bırakıp da ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizden nasıl çıkabileceğimizi ve depremin açtığı yaraları nasıl sarabileceğimizin çözümlerini üretseler.
Haksız mıyım?
Siyasi partiler, liderler gelip geçer, bu dünya fani, ölüm ani.
Kalıcı olan Türkiye Cumhuriyeti’dir.
AKP’lilere göre, AKP iktidardan giderse Türkiye bitermiş! AKP 20 yıllık iktidarında, trilyonlarca dolar iç ve dış borç yaptı. Kamunun, fabrikalarını, değerli arazilerini sattı, hala da satmaya devam ediyor daha nasıl çöksün?
Allah gecinden, uzun ömürler versin, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeye yaptığı hizmetleri, hataları, doğruları ile takdir milletindir.
Dünyanın bir dahi olarak kabul ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK vefat etti yine Türkiye yoluna devam ettiyse bundan sonra da devam edecektir.
Hiç kimse meraklanmasın?
Yeter ki, liyakatli kadrolar, planlama, akılcı tarım, gıda, teknoloji de akılcı projeler üretilsin.
Tüketim yerine üretim, lüks israf yerine tasarruf yapılabilsin.
Reuters Haber Ajansı’nın Erdoğan ve AKP sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan için kaleme aldığı senaryolar şöyle;
Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde 50 bine yakın vatandaşın hayatını kaybetmesinin ardından geçmişteki imar affı politikalarıyla eleştirilerin merkezine oturan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP sonrası dönem için olası senaryolar gündemde.
Reuters’a göre 6 Şubat’ta meydana gelen ve resmi verilere göre yaklaşık 45 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan depremlerden sonra da iktidarın seçimleri kaybetme olasılığı daha da arttı. Diken’in Reuters’tan aktardığına göre derlemenin satırbaşları şöyle:
Ekonomi
Muhalefetin Merkez Bankası’nın bağımsızlığını geri getirme vaadi var ama buna rağmen enflasyonu düşürmek zor olacak.
Fiyatları kontrol etmek için Türkiye’nin yüksek faiz oranlarına ihtiyacı olabilir. Bu, ekonomide durgunluğu tetikleyerek yeni hükümetin popülaritesini baltalayabilir.
Uluslararası yatırımcılar, bu nedenle hükümetin ‘acı reçete’yi uygulayabileceğinden emin olana kadar yatırımlarını bekletebilir.
Rusya’nın, döviz rezervlerini artırmak için Türkiye’ye borç veren “dost” ülkelerden biri olup olmadığı da dahil olmak üzere, Erdoğan’ın Putin’le yaptığı anlaşmalar konusunda çok az şeffaflık var.
Yeni yönetimi bunun gibi belirsizlikler de bekliyor.
Erdoğan, bankacılık sektöründe de bir karmaşa yarattı. Hükümet, borç veren kurumları düşük getirili devlet tahvilleri almaya zorladı. Faizler yükseldikçe bu kurumlar büyük kayıplarla karşı karşıya kalacak.
Hükümet ayrıca, değer kaybetmesi durumunda lira mevduatlarını koruma sözü verdi. Bu nedenle, yeni yönetimin ülkenin bankalarını yeniden sermayelendirmesi ve mevduat sahiplerine nakit dağıtması gerekebilir.
ABD ve Avrupa Birliği
ABD ve AB, millet ittifakından Rusya’nın askeri teçhizat ithal etmesine yardım eden tüm şirketlere baskı yapmasını isteyecektir. Üst düzey bir ABD yetkilisi, bu tür firmaların yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.
Yeni hükümet, Avrupa Birliği (AB) ve ABD’yle daha yakın ilişkiler kurmak için bir fırsata sahip olacak.
Millet ittifakının demokrasiye yakın olması bunu kolaylaştırabilir. Yeni hükümetin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini onaylaması da ilişkileri geliştirebilir.
Erdoğan hükümeti, yaptırımların delinmesi halinde adım atacaklarını söylese de, yeni hükümet bu konuda muhtemelen daha istekli olacak. Yine de yeni hükümet Rusya’yla ticaretini büyük olasılıkla kesmeyecek. Yeni hükümet, Rusya’dan fosil yakıt almayı da bırakmayacak gibi görünüyor.