Yayın Tarihi:11 04 2023 01:07(1092)

Sinop’ta değişen bir şey yok!

Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak. Aynı gün yeni dönemin cumhurbaşkanlığı seçimi de ikinci kez gerçekleşmiş olacak.

Cumhurbaşkanımız ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan seçim kararını bundan bir ay önce yani 10 Mart 2023 Cuma günü imzalamış ve bu karar aynı gün Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Erdoğan, seçimi yenileme kararını Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’nın 116. Maddesinin verdiği yetkiye göre almış ve seçim sürecinin başlamasını sağlamıştı.

Yüksek Seçim Kurulu da vakit kaybetmeden seçim gününü ve takvimini açıklamış, izlenecek süreçle ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye başlamıştı.

Seçmenler tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilmek isteyen 18 kişi YSK’ya başvurdu. Bazılarının başvuruları kabul edilmedi, bazıları da istenen 100 bin imzayı vatandaştan alamadı, YRP Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan’da Cumhur İttifakı’nın içesinde yer alacaklarını belirterek adaylıktan çekildi.

14 Mayıs Pazar günü Milletvekili Genel Seçimi'yle birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi için cumhurbaşkanı adayları YSK tarafından alfabetik sıralamayla Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yarışanları, bazı partiler arasında yapılan ittifaklar (Cumhur, Millet ve ATA) ile Memleket Partisi’nin adayı Sayın Muharrem İnce olacak.

Cumhur İttifakı; Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Yeniden Refah Partisi (YRP), Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) ve Demokratik Sol Parti (DSP). Millet İttifakı; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti (İP), Saadet Partisi (SP), Gelecek Partisi (GP), Demokrat Parti (DP) ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA). Ata İttifakı ise; Zafer Partisi (ZP) ve Adalet Partisi’nden (AP) oluşmaktadır.

Sosyalist Güç Birliği İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı bulunmuyor.

Aday çıkarıp çıkarmayacağı uzun süre tartışılan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı’nın adayı ve CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıkladı.

14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için önce ittifaklar oluşturuldu, ardından cumhurbaşkanı adayları belirlendi, daha sonra da milletvekili gösterilenlerin listeleri YSK’ya teslim edildi, anlayacağınız her şey hazır. Taşlar iyi ya da kötü yerine oturdu. Şu saatten sonra kararsız seçmenler durumlarını aktif hale dönüştürüp, görüşlerini daha da netleştirebilecekler. Anketlerin sonuçlarını daha sağlıklı değerlendirebileceğiz.

Partilerin oluşturduğu listede kendilerine yer verilmeyenler yahut listede kendilerini bulamayanlar tepkili. Listedeki yerlerinden memnun olmayanlar da istifa etmeyi tercih ediyor.

AK Parti’nin üç dönem kuralına sadık kalması; adları öyle ya da böyle rahatsızlık verici çeşitli hadiselere karışanların da değerlendirme dışı bırakılmasıyla mevcut milletvekilleri arasında yüzde 60’ın üzerinde bir yenilenme meydana getirmiş.

AK Parti’den ayrılanların kurdukları GELECEK ve DEVA partililerin Millet İttifakı içinden CHP listesinde yer almasıyla sosyal medyada 14 Mayıs seçimleri yarışının AK Partililer ile eski AK Partililer arasında geçeceğine dair yorumlar yapılmaya başlandı.

Sinop’ta AK Parti’nin 1. sıra adayı Dr. Nazım Maviş (Mevcut Milletvekili), 2. sıra adayı Seyit Ali Çetin. CHP'nin ise 1. sıra adayı Barış Karadeniz (Mevcut Milletvekili), 2. sıra adayı Dr. Şevket Terkan. İYİ Parti’de 1. sırada Yılmaz Şanlan (Önceki Dönem İl Başkanı), 2. sırada ise Baki Taşkıran yer alıyor. BBP’de 1. sırada Taner Dinçkurt var. Daha önce adaylarını açıklayan MHP listesinde de İsmail Büyükkayıkçı ile Hasan Ataman’ın isimlerini görüyoruz. Sayın Muharrem İnce'nin Memleket Partisi listesinde ise Hasan Çorum ve Uğurcan Öcal sırayı paylaştı.

Önceki genel seçimler ve sonuçları değerlendirildiğinde ortaya sürpriz bir durum çıkmayacaktır. Önemli bir gelişme olmazsa mevcut durumun değişmeyeceğini şimdiden söyleyebiliriz. Yani AK Parti bir, CHP bir milletvekili çıkaracaktır. Birinci sıra adaylar aynı isimler olduğundan değişen bir şey de olmayacaktır Sinop için.

Milletvekilliği aday adaylığı bir özgüven ve cesaret işi olsa gerek. Tüm aday adaylarını özgüvenlerinden ve cesaretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Bir sonraki seçimlerde listede yer almaları dileğimdir. Listede yer alan adayları ise üstün bir performans göstermelerini gerektirecek gayretli, azimli, sabırlı, yorucu, uykusuz ve çetin geçecek bir süreç bekliyor olacak.

Cumhurbaşkanı adaylarına ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde aday olan tüm hemşehrilerime seçim çalışmalarında başarılar diliyorum.

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: aslan 15 04 2023 18:12
rte üçüncü kez aday! ysk üyeleri talimatla üçe kadar saymakta bile yanıltılıyorlar!

1. Yorum: gökbörü 11 04 2023 09:31
bu sistem parlemantoyu etkısız hale getirdi -yanı o olmuş bu olmuş onemı yok -600 kışıye aslında yalandan maaş odenıyor -vekıllerın çok etkısı yok-başkan -danışmanları ve bakanlarla ülkeyı yonetıyo o yüzden çok anlam yuklemeye de gerek yok-nazım mavış 3.donemı alarak kesıntısız bır rekorun da sahıbı olmuş olacak hayırlı ugurlu olsun.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

217691


Tasarım:DtGaNi