Yayın Tarihi:14 06 2023 11:19(1142)

Bugün Sağlıklısın Peki Yarın?

Her şeyi zorlaştırmak adına çok şey yapıyoruz.

Annesi görme engelli olan bir evlat olarak bu haftada engelliler üzerine yazmak istedim. Engellilerimiz üzülmesinler, utanmasınlar, kendilerini dışlamasınlar. Yaşamları kendilerinin tercihi değildir.

Yaşadıkları zorlukları yaşamak, maruz kaldıkları tavırlara, onların dünyaları hakkında bilgi ve fikir sahibi olmak, onları tanımak, bilmek, keşfetmek, yaşamayan sevgileri yaşamak engellilerimizin en insanı haklarıdır.

Ülkemizde Engellilerimizin yaşadıkları zorlukların aşılması için Toplumsal Katılım çağrısı yapmalıyız. Engellilerimizin Fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin toplum için sağlanması, yarınlarının güvenceye alınması, ülkemizin gelişmişlik göstergesi olacaktır.

Kamu yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları, engellilerimiz için sorunlarını gidermek, engelliler konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılık sağlamak ailelerin yanlarında olmak yaşam sürecindeki problemlerini giderilmesi olacaktır.

Engelliler yardıma muhtaç, acınacak kişilerdir düşüncesini yıkıp onlara temel insan haklarına sahip bireyler olduğunu görmek gerekmektedir.

Yine engellilerin toplumda beklentileri bilinmektedir. Önce bakışlarındaki hataları düzeltmek engellilerin ÖTEKİ olmadığını anlatmaktan geçmektedir.

Bilmemiz gereken farklılıktır. Bu farklılığın sebebi özel ihtiyaçlarıdır. Engellilerin sorunu yaşayan kişiye değil, ailesini, yakın çevresini, sosyal, psikolojik ve ekonomik olarak etkileyen bir sorundur.

Herkesin bir engelli adayı olduğunu, engellimize sahip çıkmanın önemini bilmemiz gerekmektedir. Aile toplum konu yapması gerekeni engellinin bilgilenmesi, kendine güven duyması ve sosyal hayata karışması için herkesin üzerine düşeni yapmalıdır.

Nüfuzumuzun %12.99’u engelliler oluşturmakta olup 8.5 milyon engellimiz olduğunu biliyor muyuz? Bunların  %34,1’i okur yazar değil. %14’ü sadece okur-yazar %35’i ise ilkokul mezunudur. 7 milyon engellimiz okur yazar değil. Yine %78’i iş gücüne dahil değil. %50 sinin sosyal güvenliği bulunmuyor.

Engellilerimizin, Eğitim istihdam, sosyal yaşamlarının nasıl durumda olduğunu biliyoruz. Çağdaşlığın ölçülerinden biride yaşadığı ülkesinde eşit hak ve olanaklardan yararlanmaktadır.

Engellilerimizin büyük çoğunluğu sokağa çıkmamakta çalışamadığı buna bağlı olarak öğretemediğini bilmekteyiz. Engellilerimizin ilgili eğitimi alırda sosyal hayata atarsak görevimizi yapmanın mutluluk ve gururunu da yaşarız.

Yerel yönetimlere de büyük görevler düşmektedir. Engellilere yönelik sosyal mesleki rehabilitasyon hizmetleri verilmelidir. Yol kaldırım yaya geçiti sosyal ve kültürel alt yapı oluşturulmalıdır.

Engelliler İdaresi Başkanlığı kuruluş amacı engellilere yönelik hizmetlerin düzenli etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini temin etmek için ulusal ve uluslar arası kurum ve kuruluşlar arası işbirliği koordinasyonu sağlamak engelliler ilgili ulusal politikanın oluşmasına yardımcı olmak, engellilerin problemlerini tespit etmek ve bunlara çözüm yollarını açtırmaktır. İsteğimiz görevinin yapılmasıdır.

Her şeyi zorlaştırmak adına çok şey yapıyoruz. Hiç olmasa özürlü yerine engelli sözcüğünü yumuşatma adına kullanalım.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Öncelik ekonomide


İhanete Hazır Olun…


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Vatan Haini Olamaz


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

367495


Tasarım:DtGaNi