Yayın Tarihi:22 07 2023 11:44(1307)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Emekliye en büyük zammı yaptık”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez turu sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, emekli maaşlarındaki düzenleme için ise yıl sonunu işaret etti.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emekliye en büyük zammı yaptık” derken eğleniyi mi?

Seçimlerin ardından hemen her kalemde yapılan zamlara ilişkin görüşü sorulan Erdoğan, zamların “6 Şubat depremlerinin getirdiği yoğun mali yük, bu anlamda bütçenin ihtiyaçları kapsamında” yapıldığını savundu.

Deprem, sel, yangın doğal afetlerin, ekonomik krizlerin faturasını neden sürekli, emekli, asgari ücretli, dar gelirli öder bu ülkede?

Kahramanmaraş depreminden önce, Türkiye ekonomisi çok mu iyiydi?

SGK emeklisine yapılan Temmuz zammı 300 lira.

Beğenilmeyen eski Türkiye’de, emekli maaşları asgari ücretin yüzde 30 üzerindeyken, Yeni Türkiye’de asgari ücretin yaklaşık 3 bin lira altında.

Sayın Cumhurbaşkanım Erdoğan, hak, adalet bunun neresinde?

7 bin 500 lira emekli maaşı ile, emekli kira mı, elektrik, doğalgaz, su, telefon parası mı ödesin?

Günümüzde iki kişilik emekli ailenin temel ihtiyaç gıda gideri 200 lira.

Emeklilere Ocak 2024 yılına kadar zam yapılmayacaksa, milyonlarca emekli açlıktan ölsün mü?

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin maaşına Temmuz’da küçük zam yapmış olsaydınız ne yapacaktınız?

*********************************************

Diğer bir konu ise; Yapılan araştırmaya göre, 85 milyon nüfuslu Türkiye’nin 51 milyonu açlıkla boğuşuyor.

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi’nin raporunda çarpıcı veriler yer aldı. Rapora göre 32 milyon 150 bin kişi yoksulluk, 51 milyon 600 bin kişi de açlık sınırının altında yaşıyor. 65 yaş üstü de halen iş arıyor.

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi, Türkiye’de derinleşen ekonomik krizin nüfusa etkilerine ilişkin rapor yayımladı. Yayımlanan raporda en çarpıcı nokta ise krizin derinleşmesiyle birlikte yetersiz beslenme ve bodurluk oranlarının artması oldu.

32 milyon 150 bin kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı: “Nüfusun yüzde 37,6’sının, yani 32 milyon 150 bin kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Kısaca, nüfusun yüzde 98’i, yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 60,4’ü yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı tespit edildi. Yoksulluk, insan hakları ihlalidir.”

65 YAŞ ÜSTÜ HALEN İŞ ARIYOR

Çalışmada, uluslararası yardım kuruluşlarının Türkiye ile ilgili raporlarına atıfta bulunuldu. BM 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’nun ‘Sıfır Açlık’ hedefine yönelik verilere göre; Türkiye’nin yetersiz beslenme yaygınlığı oranı yüzde 2,5 olurken beş yaşın altındaki çocuklarda bodurluk prevalansı yüzde 5,5 olarak açıklandı. BM Dünya Gıda Programı (WFP) ise 6 Haziran 2022 tarihinde gerçek zamanlı paylaştığı ‘Açlık Haritası’’na göre, 92 ülkede toplam 866 milyon kişinin yeterli gıda tüketmediğini açıkladı. Haritaya göre, Türkiye’nin 14,8 milyonu yeterli gıda tüketemiyor.

BM 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’na göre; eşitsizliklerin azaltılması alanında yaşlı yoksulluk oranı 2019 yılında yüzde 13,7 olarak açıklandı. Ülkemizde sosyal koruma kapsamında emekli-yaşlı, dul-yetim ve engelli-malul maaşı alan kişi sayısı, 2020 yılında 14 milyon 288 bin iken yüzde 2,4 artarak 2021 yılında 14 milyon 624 bin kişiye yükseldi. İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü’nün Mayıs 2021 tarihli Türkiye’de İşgücünde Yaşlılar ve Güvencesizlik adlı raporuna göre ise yaşlı nüfusun istihdama katılım oranı ise yüzde 12.

2022 İŞKUR verilerine göre, 65 yaş üstü toplam 2 bin 130 kişi işe yerleştirildi. Kayıtlı 65 yaş üstü 7 bin 188 kişi ise iş bekliyor.

ÇOCUKLAR SEBZE VE ET TÜKETEMİYOR

Türkiye Çocuk Araştırması 2022 Raporu’na göre; peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini her gün tüketemediği belirtilen çocukların oranı yüzde 42,2 oldu. Ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 62,4, meyveyi her gün tüketmediği belirtilen çocukların oranı yüzde 49,5, sebzeyi her gün tüketmediği belirtilen çocukların oranı yüzde 67 oldu. Et, tavuk veya balığı her gün tüketmediği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 87,3 olarak açıklandı.

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: x 25 07 2023 11:32
o para bile çok ... soğan ekmek yesinler oy verirken düşüneceklerdi

1. Yorum: ezel 22 07 2023 13:31
emeklisi mağdur ülke yol geçen hanına dönmüş degerler bozulmuş halk kinyüzde sekseni açlık ve yoksulluk sınırında eğitim bitmiş yüzde beşlik kaymak tabaka hariç herkes gergin ve mutsuz bir kısım lgbt bir kısım sahte laik ve atatürkçü bı kısım tarijatci bı kısım dinle kafayı bozmuş yani dini kullanarak umut satmakta vs vs vs bu ülkeden ne olur sizce iktidarında muhalefetide hiç bı halta yaramaz adam seçim kaybetmiş halanoturuyor iktidar yirmi yılda ülkeyi mahvetmis ulan gıda barınma sorunu ilk defa gündeme gelmiş ne olur ha bu ulkeden


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Öncelik ekonomide


İhanete Hazır Olun…


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Vatan Haini Olamaz


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

363687


Tasarım:DtGaNi