Yayın Tarihi:01 08 2023 12:00(1512)

İyi ki Yolum Gölköy'den Geçti

Bir çok kişinin ilkokulu bitirdiği, ya da son sınıfta olduğu yıllarda ben ilkokula yeni başlamıştım. Sizin anlayacağınız köyümün okulundan ilk mezun olanlardan biriyim. Hatta birgün öğretmenimin annesi, sizin hanginiz öğretmen, hanginiz öğrenci belli değil demişti.

Köyde ilkokula devam ederken işlerde babamada yardımcı oluyordum. Bir kış günü neredeyse boyum kadar olan sepetle hayvanlara saman getirmeye giderken Osman dayı ile karşılaştım. Bana imtihana girecekmisin diye sordu. Babamın izin vermediğini söyledim.

Benim ile konuştuktan sonra babamın yanına gitmiş, babamı razı etmiş. Osman dayının oğlu Mustafa ile beş  arkadaş parasız yatılı Öğretmen Okulları sınavına girdik.

Sınava girebilmek için yapılması gerekenleride babalarımız değil, Konya'lı Hasan öğretmen yaptı. Hatta ilçeye sınava Hasan öğretmen götürüp getirdi.

Sınavdan çıkana öğretmen soruyor, nasıl geçti, yapabildiniz mı diye. Ben de rahmetli arkadaşım Mustafa da yetiştiremediğimizi söyledik. Diğer arkadaşlar hepsini yaptıklarını söylediler. Biz ikimiz, iki adaş birinci sınavı kazandık. İkinci sınav Kastamonu Gölköy Öğretmen Okulunda oldu, onuda kazandık.

Yedi yılda öğretmen olmak için öğretmen okuluna girdik ama öğretmen lisesinden mezun olduk. Tam öğretmen olmamıza bir yıl kala sistemi değiştirip öğretmen olma hakkımızı elimizden aldılar. Böylece Köyeğitim Enstitülerinin devamı olan okullarımıza da son verilmiş oldu.

Çok güzel anılarım var ama ikisini sizlerle paylaşacağım. Okulda sınıflar kömür sobası ile ısılıtıyordu. Sınıfımızın sobası iyi yanmıyor, sınıf içine çok duman veriyordu. Sınıfca anlaştık. Müdür yardımcısının dersinden önce sobayı söküp sınıf dışına çıkardık. Sobayı kim söktü diye sorulduğunda hepimiz ayağa kalkacaktık.

Öğretmen soğuk kış gününde sobayı göremeyince beklediğimiz soruyu sordu ama benden başka ayağa kalkan olmadı. Önce bu haltı tek başına yiyemezsin dergibi güldü. Bende olanları anlattım.

Ikinci anlatacağım anım ise okulumuzda yaşanan öğrenci başkanı ve kolları seçimi ile ilgili. Seçim okulumuzda çok neşeli geçer ve öğrenci başkanının da okul ile ilgili işlerde yekili biri olurdu.

Haziran da okullar kapanırken ekibimizi kurduk, okul açılır açılmaz adaylığınızı açıklayacağız. Bende fotoğrafçılık kolu başkanı olarak adayım. Fakat Temmuz ayında iktidar değişti. Milli Cepe (MC) hükümeti kuruldu ve okul idaresi de değişti.

Okul idaresi değişmekle kalmadı. Bizim bu öğrenci başkanlığı seçimizi yasal olmayan örgüt diye on öğretmen onaltı öğrenciyi mahkemeye verdiler. Tabiki böyle birşey  olmadığı için berat ettik.

1935 nüfus sayımına göre nüfusun yüzde 76.7 sı okur yazar değildir. Okur yazar oranını artırmak, köylüyü aydınlatmak için 21 Köy Enstitüsü kurulur. Fakat bu aydınlanma köy ağalarının işine gelmez. Önce Köy Enstitüleri, daha sonrada öğretmen okulları kapatılır.

O gün kominizim ile suçlayanlar bu gün de dinsizlik ile suçluyorlar. Ö gün TBMM'de de okunan şu dizelerin neresi komünizmi çağrıştırıyor.

Her sabah yol aldın türkü dilinde,
Tırpan omuzunda orak elinde.
Ekin, biçtin nasır kaldı elinde,
Yeter eller için ektiğin yeter.

Aynı zihniyet bu gün de halkı kandırmak için rakiplerini dinsizlik ile suçluyorlar. Doğru bir eğitim verilmeyen, eğitim almak için de kendini zorlamayan halk söylenen her şeyi doğru zannediyor.

Tarikatlara karşı olduğum için bana da din düşmanı diyenler çıkabiliyor. Elhamdülillah müslümanım. Bence bir müslümanların bir tarikata üye olma diye zorunluluğu yok. Bildiğim kadarıyla başka müslüman ülkelerde tarikat da yokmuş.

Sokak röportajlarından birinde Diyanet Işleri Başkanlığını kim kurdu diye soruyorlar. En az 20 kişiden biri Atatürk kurdu diyemedi. Tahmini 50 yaşın üstünde bir bayan doğru yanıtladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Cumhuriyetten 4 ay sonra kurulmuş, ilk başkanda Mehmet Rıfat Börekçi dır.

Daha fazla uzatmayalım. Köy Enstitüsüleri ilgili daha geniş kapsamlı bilgi sahibi olmak isteyenlere tavsiyem, Isa Eşme'nin GÖLKÖY'ÜN ÖYKÜSÜ  adlı kitabı ve Salih Koç'un şiirlerle anlatılan BİR YOLUNU BULMUŞTUK...  kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Böylece on yumurta kaç öğretmen yapar hikayesini de öğrenmiş olursunuz.

Benim öğretmen okuluna girip öğretmen lisesinden mezun olmam tabiki içimde bir burukluk bıraktı. Fakat bazılarının dediği gibi siyasi görüşüm nedeniyle okuldan kovulmadım. Başta köylüler olmak üzere halkın aydınlanmasını istenmeyenler tarafından sistemin değiştirilmesiyle devre dışı bırakıldım.

İyi ki yolum Köy Enstitüsüleri devamı olan Kastamonu Gölköy Öğretmen Okulundan geçmiş. Saygı ve Sevgilerimle..

Mustafa Gürleyen (01.08.2023)

Facebook'ta Paylaş
4. Yorum: ergan 04 08 2023 10:55
takma kafana kardeşim, selamlar....

3. Yorum: aslan 02 08 2023 23:20
(nedenini bilmiyorum ama yukarıdaki yorumumda anlasılmayan yinelemeler olusmus. yanlıslıklar beni rahatsız ettigi için düzelterek yeniden gönderiyorum.) gölköy'ü anımsattıgın için tesekkürler mustafa bey! yök baskan vekilligi de yapmıs olan fizik profesörü dr.isa esme önceden yazdıgı birkaç eserini bana ulastırdı ve zevkle okudum. bir-iki hafta sonra isa ile bulusacagız ve son yazdıgı gölköy'ün öyküsü adlı yapıtından bana da bir adet ayırdıgını söyledi. isa benim 1960-63 arası 2 nolu binadan sınıf arkadasım. daha sonra isa ıstanbul resim, ben ankara müzik seminerlerine gönderildik. okuldaki anılarımı tazeleyecegim okurken. selamlarımla...

2. Yorum: aslan 01 08 2023 12:44
gölköy'ü anımsatman için tesekkürler mustafa bey! yök baskan vekilligi yapmıs olan ısa esme önceden yazdıgı birkaç eserini bana ulastırdı ve zevkle okudum. bir-iki hafta sonra ısa ile bulusacagız ve son yazdıgı ısa benim 1960-63 arası 2 nolu binadan sınıf arkadasım. daha sonra ısa ıstanbul resim, ben ankara müzik seminerlerine gönderildik. ısa ile bir-iki hafta sonra bulusacagız; son yazdıgı gölköy'ün öyküsü adlı yapıtından bana da bir adet ayırdıgını söyledi. okuldaki anılarımı tazeleyecegim okurken. selamlarımla...

1. Yorum: tarafsız 01 08 2023 12:28
sayın gürleyen, siz de biliyorsunuz ki tarikat allah'a giden yoldur. nedense islamiyet'in yayıldığı topraklar olan suuidi arabistan'da neden tarikatlar yoktur. türkiye'de ise 80'nin üzerindeki tarikatları, dış güçlerin kurduğunu bu millet ne zaman anlayacaktır. türkiye'deki tarikatlar, ajanların cirit attığı yerlerdir.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Öncelik ekonomide


İhanete Hazır Olun…


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Vatan Haini Olamaz


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

369825


Tasarım:DtGaNi